Kilian Jornet je predstavil nov štiriletni projekt – VIDEO

Kilian Jornet Burgada je danes preko video prenosa v živo prestavil nov projekt, ki se je v njegovih mislih podil že nekaj časa, pravzaprav ima korenine v njegovem otroštvu, ko se je začela njegova ljubezen do gorskih prostranstev.

Summits of my Life (Vrhovi mojega življenja) je štiriletni projekt, v katerem želi Kilian Jornet prečiti največje gorske verige na svetu ter opraviti vzpone in spuste na nekaj najbolj spektakularnih gora na svetu v najkrajšem možnem času. Čeprav gre za resen projekt, ki vključuje tudi alpinistične odprave, pa se Kilian ne bo odpovedal gorskim tekom in turnemu smučanju.

To poletje bo projekt začel na območju Mont Blanca. Najprej bo s smučmi prečil od Champexa do Contaminesa ter se vmes povzpel na najbolj pomembne vrhove ter opravil z nekaj drznimi spusti, nato pa bo prečil še od Courmayeurja do Chamonixa, seveda preko vrha Mont Blanca. Na poti ga bosta spremljala Matéo Jacquemoud in Stéphane Brosse,

s katerima je v začetku maja prečil gorsko verigo Aravis, o čemer smo že poročali.

V letu 2013 bo poskušal podreti rekordne čase v vzponu in spustu na nekatere najpomembnejše vrhove v Evropi. Začel bo z Elbrusom v Rusiji, za njim pa ga čaka Matterhorn (Cervino), na katerem bo rekord verjetno najtežje zlomiti, saj sedanji v lasti Bruna Brunoda znaša neverjetne 3 ure in 14 minut.
Zadnji Kilianov lov na sekunde v letu 2013 bo Chamonix-Mont Blanc-Chamonix, kjer P. A. Goblet drži najboljši čas že od leta 1990.

V letu 2014 bo Kilian Jornet svoj projekt nadaljeval preko Atlantika, in sicer se ima namen kar najhitreje povzpeti na najvišja ameriška vrhova – Aconcaguo in Denali. Za piko na i bo cilj leta 2015 seveda v Himalaji. Gor in dol na Everest, kakor hitro bo mogoče.

Vsekakor bo zanimivo spremljati, kako se bo na novega hitrostnega alpinista odzval Ueli Steck, ki je do zdaj dominiral na tem področju. Še ne dolgo nazaj se je Steck vrnil z Everesta, na katerega si je pač le želel stopiti, vendar se ob tem ni štopal. K tej odločitvi ga je pripeljala vrsta dobrih argumentov, saj je pri Everestu, prej kot kje drugje, vedno prva v vrsti polemika. Kako bo projekt izpeljal Kilian, bomo videli šele čez tri leta, vsekakor pa se veselimo njegovih prvih projektov. Obljubil nam je tudi video posnetke, ki bodo na voljo jeseni, danes pa je ob predstavitvi tega vsekakor izjemnega projekta, predvajal kratek video napovednik.

Summits of my Life – Trailer:

4 Odgovori na Kilian Jornet je predstavil nov štiriletni projekt – VIDEO

Dodaj odgovor


Turna anketa
Trenutno ni na voljo nove ankete.


Arhiv novic