Špela Zupan

Kilian Jornet rekordno na Denali (6194 m) in nazaj

kilian-alaska

Z Aljaske je preko socialnih omrežij prišla odlična novica – katalonski gorski tekač in turni smučar Kilian Jornet je izpolnil še eno izmed svojih želja na spisku projekta Summits of my life. Postavil je nov rekord v vzponu na najvišji vrh severne Amerike Mount McKinley (6194 m) in spustu z njegovega vrha. Za Denali (staroselsko ime za McKinley) je Kilian potreboval 11 ur in 40 minut, s čimer je za 5 ur in 6 minut izboljšal prejšnji rekord v lasti alpinista Eda Warrna (16 ur in 46 minut). Vzpon naj bi bil dolg 26,7 km in 4000 višinskih metrov, opravil ga je s pomočjo smuči in derez. Ker so Kilian in njegova ekipa še vedno pod goro, bo več natančnih informacij o podvigu znanih v prihodnjih dneh, do takrat pa si lahko osvežite spomin o njegovih prejšnjih projektih na spodnjih povezavah:

- Kilian Jornet slavil na Zegami

- Jorneta na Elbrusu ustavilo vreme

Kilian Jornet po rekordu na Matterhornu zmagal še na tekmi pod njim

- Nor posnetek Kilianovega spusta z Matterhorna

Kilian Jornet z novim rekordom na Mont Blancu

DO GORSKEGA MARATONA 4 OBČIN MANJ KOT ŠTIRINAJST DNI

_f4p2351

Piše ultra gorski tekač David Kadunc – AVI

Še približno dva tedna in že bomo polni pričakovanj stali na štartu v Podbrdu, na najdaljši slovenski »trail« tekmi – Gorskem maratonu 4 občin. Proga poteka po planinskih poteh in bo tudi letos v dolžino merila celih 42 kilometrov, imela pa bo še nekaj »dodatka«. Treba se bo še povzpeti za 2800 metrov in prav toliko spustiti, da ponovno dosežemo Podbrdo, kjer nas čaka slastna sadna kupa.

Ker je štart Gorskega maratona 4 občin praktično za ovinkom in ker ste do sedaj že dobro in pridno trenirali, je treba sedaj pomisliti tudi na počitek. Še posebej zadnje dni poskrbimo za zadostno količino spanca in ustrezno prehrano. Tako bomo imeli zadosti energije na sami tekmi. Seveda pa moramo ves čas maratona skrbeti za sprotno nadomeščanje izgubljene tekočine in energije. Še posebej v toplem oziroma vročem vremenu je nadomeščanje tekočine ključnega pomena. Le tako bomo lahko uspešno zaključili eno najtežjih športnih preizkušenj pri nas.

Kljub temu da gre za tekmo, si vsaj na vrh sedla pod Črno prstjo (Čez Suho) in na Poreznu vzemite kakšno sekundo časa za globok vdih in pogled naokoli. Razgledi so enostavno fantastični in ne bo vam žal. Hkrati pa lahko čas izkoristite za prigrizek.  Tudi sam bom na štartu tega prelepega dogodka, ki pa ga bom izkoristil kot dober trening za prihajajočo »ultra trail« preizkušnjo Lavaredo Ultra Trail oziroma Ultra Trail du Mont Blanc.

Sedaj samo še stisnemo pesti, da bo tudi vreme sodelovalo in se vidimo na štartu trinajste izvedbe Gorskega maratona 4 občin. Vsem skupaj pa že sedaj želim srečno in veselo pot po prelepem okolišu Baške grape.

Več informacij o dogodku

Si upate na pravi gorski maraton?

PREIZKUSITE SE NA TRINAJSTEM GORSKEM MARATONU 4 OBČIN 

Podbrdo, 21. junij 2014

Podbrdo, majhna gorska vasica v Baški grapi, že desetletje na tretji vikend v juniju organizira spektakularni Gorski maraton štirih občin (GM4O). Maraton poteka po planinskih poteh, ki nas iz Podbrda  povedejo na Črno prst čez Bačarsko sedlo in Koblo, se spustijo globoko v dno Baške grape, na drugi strani pa ponovno dvignejo na vrh Porezna in zaključijo krog nazaj v izhodišču. Ideja ekstremno zahtevnega tekmovanja se je spočetka marsikomu zdela privlečena za lase. Vendar je izjemno naravno okolje, še bolj pa požrtvovalnost in gostoljubnost množice v organizacijo vključenih domačinov, že prvo tekmo proslavilo kot enega najpomembnejših dogodkov območja. 

Prvi pravi gorski maraton – 42,195 km

V lanskem letu smo prvič predstavili novo traso s štartom v centru Podbrda, tako da sta bila štart in cilj na istem kraju – v Podbrdu. Proga se je podaljšala iz 38,5 km na 42,195 km. Spremenila se je tudi višinska razlika, ki sedaj znaša 2.800 metrov vzponov in prav tako 2.800 spustov. Po letu 2011, ko se je na tej progi pomirila svetovna elita v gorskih maratonih in je Podbrdo gostilo 8. svetovno preizkušnjo v gorskem maratonu ( 8th WMRA Long Distance Mountain Running Challenge), pričakujemo rekordno število tekmovalcev.

Prireditev v petek, soboto in nedeljo

Tudi letos bomo tekaško prireditev popestrili s petkovim večernim programom z otvoritvijo maratona, testeninko in lokalno glasbeno skupino Brandy Brothers Band. Sobota je rezervirana za maraton in 3. Mini GM4O za naše osnovnošolce in  srednješolce, ki poteka v Podbrdu, po bregovih in grapah v okolici ciljnega prostora.  Sobotni zaključek maratona s podelitvijo in žrebanjem nagrad sponzorjev bo zaključila sprostitev s starimi znanci Kraškimi ovčarji. Nedelja bo obarvana dobrodelno, saj bomo z VDC (Varstveno delovni center) Tolmin organizirali koncert Klape Cambi. Izkupiček od vstopnine bo namenjen za nakup nujno potrebnega dvigala v VDC.

Na dogodku boste lahko preizkusili tudi nove tekaške copate Salomon!

 

Podatki o PROGI:

START in CILJ: Podbrdo, 520 m, ob 8.00 uri

NAJVIŠJA TOČKA: Čez Suho (Črna prst), 1.760 m

NAJNIŠJA TOČKA: Hudajužna, 361 m

SKUPNA DOLŽINA: 42,195 km

SKUPNA VIŠINA VZPONOV: 2.800 m in SPUSTOV: 2.800 m

OKREPČEVALNICE: 18 okrepčevalnic s pijačo in prigrizki

ČASOVNA OMEJITEV: 9 ur

PRIJAVE: prijave se zaključijo 7 dni pred dnevom tekme; podrobnosti najdete na www.gm4o.si

INFORMACIJE:  www.gm4o.si, info@gm4o.si

 

Na Ratitovcu za presenečenje poskrbel Miran Cvet

V nedeljo, 9. junija, je v Železnikih potekal že 19. tek na Ratitovec, ki je bilo hkrati tudi državno prvenstvo v gorskih tekih – vzpon. Močno sonce, ki ga še nismo vajeni, je zelo razgrelo traso in tekmovalci so že med ogrevanjem iskali senco. Člani in veterani so štartali prav v Železnikih in so morali opraviti z najdaljšo traso ter 1184 višinskimi metri. Da imamo v gorskotekaških vrstah odlične veterane, z Aličem na čelu, že vemo, a je za presenečenje vendarle poskrbel Miran Cvet (KD Hrastnik), dobro poznan vsem kolesarjem kot specialist za kolesarske vzpone. V cilj je pritekel s skoraj dvominutno prednostjo pred Simonom Aličem (ŠD Nanos), tretje mesto pa je osvojil Aleš Žontar (AD Kronos). Četrto mesto je “za dober trening” osvojil Nejc Kuhar (KGT Papež), peti je bil naš odličen biatlonec Klemen Bauer (SK Ihan).

Ženske so štartale skupaj z mladinci v Podlonku in opravile z 872 višinskimi metri. Državna prvakinja je postala Neja Kršinar (KGT Papež), druga je bila Valerija Mrak (AD Posočje), tretja pa Jana Bratina (ŠD Nanos). Naslov državnega mladinskega prvaka je osvojil Aljaž Božič (KGT Papež), drugi je bil Žiga Trontelj (TK Šmarnogorska naveza), tretji Nejc Lazar (ŠD Tabor Žiri).

Mladinke so opravile s še nekoliko krajšo traso, štartale so skupaj z rekreativci in ekipami v Prtovču ter opravile s 629 višinskimi metri vzpona. Z veliko prednostjo je zmagala Ana Čufer (KGT Papež), pred Saro Jesenko (ŠD Tabor Žiri) in Marušo Triler (TSK Olimpik).

Kar se organizacije tiče se je Atletsko društvo Železniki znova izkazalo z odliko, edino težavo so predstavljali številni planinci v zgornjem delu trase, ki v veliki večini sploh niso vedeli, kaj se dogaja, niti niso znali pravilno reagirati ter se pravočasno umikati. Ker je seveda jasno, da se planinske poti ne da zapreti, bi bilo morda dobro premisliti v smeri prestavitve štarta tekmovanja na bolj zgodnjo uro, ko na progi še ni tako velikega števila pohodnikov. To bi v primeru sončnega vremena prispevalo tudi k nekoliko nižjim temperaturam ozračja, ki se jih tekači nikoli ne branimo. Kakršnokoli vreme že bo, se vidimo na jubilejnem 20. teku na Ratitovec prihodnje leto!

VSI REZULTATI

GALERIJA FOTOGRAFIJ (foto: Valentina Čufer)

Pretekli vikend v znamenju tekem primorskega in gorenjskega pokala

V soboto, 31. maja, je na Visokem pri Poljanah nad Škofjo Loko potekal že 16. visoški tek, ki je minil v znamenju rekordov. Za prvi rekord so poskrbeli  najprej udeleženci teka z rekordno udeležbo – zbralo se je kar 321 tekačev, tako odraslih kot otrok in mladine. Za drugega je poskrbela Petra Race (AD Mass), ki je za nekaj sekund izboljšala rekord Mrakove iz leta 2010. V moški konkurenci svojega rekorda iz leta 2011 sicer ni podrl, je pa že petič zapored zmagal Peter Oblak (ŠD Poljane). Tekma je štela tudi za gorenjski pokal v rekreativnih tekih.

Organizatorjem je bilo vreme več kot naklonjeno, saj je bilo sončno, a ne prevroče. Poskrbeli pa so za pestro dogajanje pred in po tekmi – od ogrevanja, animacije otrok in vožnje zmagovalcev v kočiji, do obiska samega dr. Ivana Tavčarja. Nekaj utrinkov vsega opisanega si lahko ogledate v fotogaleriji.

REZULTATI

 

V nedeljo, 1. junija, je bila na sporedu nova tekma primorskih gorskih tekov – 11. tek na Špičasti vrh. Zmagal je Simon Alič, drugi je bil Marko Tratnik, tretji Borut Malavašič (vsi ŠD Nanos). V ženski konkurenci je zmagala Petra Tratnik (ŠD Nanos), pred Mihaelo Tušar (ŠD Nanos) in Klementino Lemut (Slap).

VSI REZULTATI

Naslednja tekma, ki šteje za skupni seštevek primorskih gorskih tekov, bo Gorski maraton štirih občin, 21. junija. Poročilo ogledne ture trase GM4O si lahko preberete na povezavi. 

 

Ogledna tura GM4O – 2014

Vse bolj se približuje naš znameniti Gorski maraton štirih občin, ki je v zadnjih letih doživel nekaj sprememb trase in se v lanskem letu lahko pohvalil s čisto pravo maratonsko razdaljo. Ker je dolžinskim kilometrom treba dodati še nekaj višinskih, je ta tekma za veliko tekačev glavni izziv sezone, nekaterim predstavlja celo večletni izziv. V zadnjih letih organizatorji nekaj tednov pred pravo izvedbo organizirajo ogledno turo, na kateri si lahko udeleženci v sproščenem vzdušju in tempu ogledajo tudi tiste detajle proge, za katere med samo tekmo ni časa. Obenem pa se seznanijo še z vsemi podrobnostmi zahtevne proge, ki jim pridejo prav pri zadnjih pripravah. Letos so ogledno turo v lepem vremenu izpeljali v soboto, 31. maja. Več o sami turi pa v poročilu organizatorja:

Kot že več let smo tudi v letošnjem letu organizatorji GM4O pripravili uraden ogled proge za vse, ki si progo želijo ogledati še pred tekmo. Včerajšnji dan je bil za nas, kot naročen. Kristalno jasen, ravno prav hladen, nočna nevihta je očistila ozračje in razgledi nad gozdno mejo so bili fantastični. Prelepa Baška Grapa nam je pokazala res vso svojo lepoto. Tempo je bil primeren, da smo si lahko med seboj povedali marsikatero zanimivost, izmenjali ogromno izkušenj in se pri tem imeli še lepo. V veselem vzdušju je bilo tudi toliko časa za kakšno zgodovinsko razlago o naših krajih pa o Rapalski meji in objektih mimo katerih tečemo in še veliko več, kot tukaj lahko napišem.

Pričeli smo v Podbrdu prav na startu pred cerkvijo svetega Nikolaja. Zbralo se je rekordno število udeležencev, kar 29 nas je bilo na spisku, na startu samem pa 25. Skupina je bila dokaj homogena, pa čeprav je v skupini bil tudi eden najboljših rekreativnih tekačev v Sloveniji Aleš Žontar pa ultramaratonec Peter Macuh pa tudi nekaj drugih dobrih tekačev in tekačic.

Ogledna tura je potekala po južni obvoznici, ker je na delu proge prav zadnji prehod na sedlo čez Suho še v snegu in prav ta del je precej nevaren v slučaju zdrsa in zato raje ne izpostavljamo udeležencev morebitnim poškodbam ali nepotrebnemu strahu. Na sedlu Vrh Bače zavijemo levo proti vasi in po lepi mulatjeri naprej v Kacenpoh, Povdn na Kalarsko brdo, kjer se priključimo na originalno traso. Od tu naprej pa hitro napredujemo skozi vas Kal, Stržišče, Znojile, Obloke v Hudajužno, kjer nas ekipa GM4O počaka z bogato okrepčevalnico, ki smo je vsi skupaj zelo veseli. Tu pa se nekaj pohodnikov poslovi, vodenje skupine pa prevzame Drejc Dakskobler pomaga pa mu še Ivan Šuligoj. Tudi čez Durnik je skupina lepo napredovala in kmalu se zopet srečamo na drugi strani Porezna, kjer sem udeležencem obljubil, da jih spet počakam. S krajšim postankom na Robarjevem griču se veselo spustimo v boj s še zadnjimi kilometri do cilja. Na otroškem igrišču na »Bazenu« pa nas zopet pričakata Jerca in Nežka, ki sta tokrat skrbeli za okrepčevalnice, pomagal pa jima je seveda tudi Teodor.

Lepo smo se imeli, kot vedno v prelepi Baški Grapi. Hvala vam, spoštovane tekačice in tekači, za udeležbo na ogledni turi, za vse spodbudne besede in pozitivno energijo, ki jo prinašate med nas. Za nas je to velika motivacija in obveza, da se vsako leto na novo lotimo velikega projekta, kot je GM4O.

In za konec še povabilo na 13. gorski maraton štirih občin v Podbrdo 21. junija 2014. Pridite in spodbujajte tekačice in tekače, ki bodo tekli na najtežjem gorskem maratonu pri nas in daleč naokoli. Ne bo vam žal in nikoli ne reci nikoli, da v naslednjih letih tudi sam/a ne boš stal na startu legendarnega graparskega Gorskega maratona 4. občin/GM4O!

SPLETNA STRAN GM4O >>>

Avtor besedila: Jožko Dakskobler

Od Križentavra do Zegame in prek Kulma na Ljubljanski grad

Za gorskimi takači je pester tekmovalni vikend. V soboto, 24. maja, je lansko zmago na Tminski grad znova potrdil Rok Bratina, po Pohorju so se potepali udeleženci Pohorskega trekinga, ultraši pa so vzpone nabirali na prireditvi 6 ur Španovega vrha. Zvrstile so se še številne druge tekme, mi smo tokrat najbolj spremljali naslednje.

Državno prvenstvo gor-dol

V soboto, 24. maja, se je v organizaciji AK Domžale odvila že druga tekma za slovenski pokal v gorskih tekih. Tek po Križentavru je hkrati štel še za državno prvenstvo v kategoriji gor-dol, tekma pa je bila tudi izbirna za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo letos v Franciji. Tekači so morali opraviti z razgibano progo, dolžina pa je bila odvisna od posamezne kategorije. S člansko progo je najhitreje opravil Mitja Kosovelj (KGT Papež) ter si tako pritekel naslov državnega prvaka. Drugega mesta se je veselil Jošt Lapajne (KGT Papež), ki je letos v zelo dobri formi, zopet pa se je na stopničke državnega prvenstva gor-dol povzpel Marko Tratnik (ŠD Nanos Podnanos).

Med članicami je naslov državne prvakinje prepričljivo osvojila Mateja Kosovelj (ŠD Nanos Podnanos). Z letošnjo sezono se na tekme z dobro formo vrača Neja Kršinar (KGT Papež), ki je osvojila drugo mesto, tretja je bila Petra Tratnik (ŠD Nanos Podnanos).

Med mladinci je zmagal Aljaž Božič (KGT Pepež), sledila sta mu Bashir Rezai in Žiga Trontelj (oba TK Šmarnogorska naveza), med mladinkami pa je slavila Karin Gošek pred Ano Čufer (TD Burja Vipava) in Saro Jesenko (ŠD Tabor Žiri).

REZULTATI

Vedno blatna Zegama z novim rekordom

V nedeljo, 25. maja, je bila na sporedu prva tekma svetovne serije Skyrunner. Gorski maraton Zegama-Aizkorri je bil tudi letos v znamenju blata, dežja in … Kiliana. Tega neverjetnega tekača, ki je na Transvulcanio prišel direktno iz zasneženih grap, osvojil drugo mesto, se spet vrnil na sneg v Chamonix, prišel na Zegamo in zmagal – že sedmič, oziroma petič zapored. Da bi bilo vse skupaj še bolj neverjetno je podrl devet let star rekord, ki si ga je do nedavnega lastil Robb Jebb (3:54). Kilian Jornet je v cilj pritekel s časom 3:48:38, v rekordnem času pa sta tekla tudi drugo- in tretjeuvrščena tekmovalca Marco De Gasperi (3:50:38) ter Luis Alberto Hernando (3:50:57). V ženski konkurenci je zmagala Stevie Kremer, druga je bila Elisa Desco, tretja pa Maite Mayora Elizando. CELOTNI REZULTATI >>>

Mimogrede, Kilian Jornet je dan po tekmi že letel na Aljasko, kjer ima v planu postaviti hitrostni rekord na McKinley v sklopu njegovega projekta Summits Of My Life.

Da dež in blato na maratonu Zegama-Aizkorri ni nikakršna ovira za najbolj srčne navijače dokazuje spodnji video:

400 metrov Kulma navzgor

V nedeljo so si slovenski ljubitelji teka po skakalnicah lahko letošnje kolcanje po Planici ublažili z udeležbo v Kulmu. Vselej spektakularni Red Bull 400 Kulm so letos močno zaznamovali prav naši odlični tekmovalci. Zmagal je Turek Ahmet Arslan s časom 4:57, za vrat pa sta mu dihala naša dva Simona, ki sta zapolnila stopničke. Simon Novak je bil s časom 5:02 drugi, Simon Alič pa s časom 5:04 tretji. Slovenski uspeh je dopolnil Matjaž Mikloša – Mike s petim mestom, med močno slovensko trojico se je uvrstil le še Poljak Piotr Lobodzinski, sicer specialist za tek po stopnicah. V ženski konkurenci je s časom 5:37 zmagala odlična avstrijska gorska tekačica Andrea Mayr, od slovenskih tekmovalk pa je nastopila le Jasmina Klančnik, ki je osvojila 9. mesto.

REZULTATI: MOŠKI FINALE

REZULTATI: ŽENSKI FINALE

Nadaljevanje vikenda …

V ponedeljek, 26. maja, je s štartom ob 19. uri na Prešernovem trgu potekal 21. študentski tek na Grad. Absolutna zmagovalca sta Blaž Grad in Vid Tršan, ki sta nastopila v kategoriji občani in sta skupaj prečkala ciljno črto s časom 8 minut in 20 sekund. Pri občanih je tretje mesto osvojil Peter Kastelic. Med študenti je bil najhitrejši Jošt Lapajne, drugi je bil Boštjan Hočevar, tretji Jure Gaber. Med študentkami je slavila Karmen Klančnik, druga je bila Katja Kozjek, tretja Breda Škedelj. V kategoriji občank je zmagala Barbara Černič, ki je bila hkrati tudi absolutna ženska zmagovalka, za njo sta se na stopničke uvrstili še Zala Praprotnik in Tea Pucelj. VSI REZULTATI

Vabljeni na dobrodelno obarvan POSLOVNI TEK TROJK

Bodite s sodelavci zmagovalna ekipa!

Poslovni tek trojk je štafetni tek, ki združuje tekmovalni duh in prijetno poslovno druženje z možnostmi sklenitve novih poznanstev. Dobrodelna prireditev za vse, ki jih poleg posla navdušuje tudi šport, je odlična priložnost za povezovanje med sodelavci in mreženje ob teku ali druženju, ki sledi tekaški prireditvi. Tričlanske ekipe podjetij se bodo za unikatna priznanja, čast in slavo potegovale s štafetnim tekom okrog jezera z edinim naravnim otočkom v Sloveniji.

Udeleženci Poslovnega teka trojk, kjer bo letos nastopilo več kot 70 ekip slovenskih podjetij, bodo blejsko obalo obtekli v petek, 23. maja, popoldan. Vsak pretečen krog okrog jezera bo prispeval sredstva k uresničitvi sanj varovancev Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica pri projektu 5 tekov, 125 nasmehov!

Ekipe, ki bodo tradicionalno ženske, moške ali pa mešane, bodo tako ponovno soustvarjale državno prvenstvo podjetij v teku.

ptt_bled

KDAJ? Petek, 23. maj 2014 / start ob 16.16 uri

KJE? Mala Zaka (Veslaški center), BLED

Na dogodku boste lahko preizkusili tudi nove tekaške copate Salomon!

Preživite prijetno petkovo športno popoldne v krogu svojih sodelavcev ter podobno mislečih tekačev iz drugih podjetij, na obali Blejskega jezera, v petek 23. maja 2014!

Kako je bilo na poslovnem teku trojk lani, si lahko pogledate v videu:

Informacije o dogodku so na voljo na spletni strani www.tektrojk.si

Prva pokalna tekma v gorskih tekih in odlični rezultati naših stopničarjev

Minuli vikend je bil pestro zapolnjen z različnimi tekaškimi in kolesarskimi ter treking tekmovanji, medijsko najbolj odmeven je bil seveda sobotni Tek trojk. Med gorskimi tekači pa je bila v ospredju prva pokalna tekma – že 23. tek na Osolnik, ki zadnja leta odpira vrata nove sezone in je hkrati tudi državno prvenstvo za veterane.

V nedeljo, 11. maja, sta že četrtič zapored na precej razgibani trasi na Osolnik, dolgi 4,7 km s 525 višinskimi metri, slavila Lea Einfalt (TK Šmarnogorska naveza) in Simon Alič (ŠD Nanos). Za Einfaltovo je letošnja sezona prva članska, Alič pa je poleg absolutne zmage osvojil še naslov državnega veteranskega prvaka. Drugo mesto absolutno je osvojil Jošt Lapajne (KGT Papež), tretji je bil Peter Lamovec (TK Žiri). Četrto mesto je osvojil Anže Božič (KGT Papež), peti je bil Rok Bratina (KGT Papež). Med mladinci je bil najhitrejši Bashir Rezai (TK Šmarnogorska naveza), ki je v cilj pritekel kot sedmi absolutno.

Drugo mesto med članicami je osvojila Jana Bratina (ŠD Nanos), tretja je bila Sara Jaklič (TK Šmarnogorska naveza). Državna veteranska prvakinja je postala Petra Mikloša (KGT Papež), ki je v ženski absolutni konkurenci zasedla četrto mesto. Najhitrejša mladinka, Anita Klemenčič, je bila absolutno deveta.

V petek in soboto pa so se tekači lahko preizkusili tudi v teku po stopnicah. V petek, 9. maja, zvečer je bil v Mariboru na sporedu 5. nočni tek na Kalvarijo. Matjaž Mikloša – Mike je s časom 1:44,20 izboljšal svoj lanski rekord in tako postavil nov mejnik v diru preko 455 stopnic. Drugo mesto je osvojil Primož Štefane, tretji je bil Simon Novak. V ženski konkurenci je z odličnim časom slavila Karmen Klančnik, druga je bila njena sestra Jasmina, tretja pa Maruša Stermecki.

V soboto, 10. maja, so se ljubitelji stopnic podali še na 3. Reißeck Wadlbeißer – tek po kar 8971 stopnicah ob zobati železnici. S časom 55:23,3 je zmagal Avstrijec Silvio Wieltschnig, ki ni ogrozil lanskega rekorda proge v lasti Nejca Kuharja (53:26). Drugi je bil Ingemar Wibmer, tretji pa Simon Novak. Matjaž Mikloša – Mike je osvojil peto mesto. V ženski konkurenci je zmagala Avstrijka Marlier Penker z odličnim časom 1:03:03. Najhitrejša Slovenka je bila Karmen Klančnik na četrtem mestu.

Celotne rezultate preteklih tekem in napoved prihodnjih si lahko ogledate v TURNEM KOLEDARJU, kamor bomo dodali tudi fotografije, ko bodo na voljo.

 

 

Turni smučarji zadovoljni z zaključeno zimsko sezono

Letos je bila zima, z izjemo januarja, zelo radodarna s snegom. Tako je v našem visokogorju še vedno veliko snega, ki bo še dober mesec ponujal možnost pomladansko-poletnih turnih smukov. Tekmovanja pa so se iztekla in z njimi so s turnosmučarskimi treningi prehenali tudi naši tekmovalci, nekateri prej, drugi pozneje. Nekaj najuspešnejših tekmovalcev smo prosili za kratek komentar sezone, nekateri so nam zaupali tudi svoje načrte. Ker celo sezono objavljamo fotografije s tekmovanj, smo se tokrat odločili za izbor fotografij s treningov.

Najkrajšo sezono si je letos zadal Matjaž Mikloša – Mike, ki je s snegom zaključil takoj po tekmi za svetovni pokal v Sappadi, kjer je uspešno nastopil na šprintih. »Zame je bila ta zimska sezona ena krajših v zadnjih letih, vendar kljub temu tekmovalno kar uspešna. V poletni sezoni se bom skušal udeležiti čim več različnih novih tekem, kjer še nisem nastopil.« Mike se poleti udeležuje predvsem zelo atraktivnih tekov po stopnicah, v naslednji zimski sezoni pa se namerava bolj kot tekmovanjem posvetiti testiranju opreme.

Naš najboljši turni smučar Nejc Kuhar je uspešno sezono končal po zadnji tekmi na Nevejskem prevalu. Na svoji spletni strani je o sezoni zapisal: »Gledano rezultatsko, bi bila sezona lahko boljša, pa tudi slabša. V prvem delu sezone sem ves trening podredil Mountain Attacku v Sallbachu, kjer mi je končno uspelo stopiti na oder z zmagovalce na Maratonu. Drugi vrhunec sezone, svetovni pokal Pitturina se mi ni izšel po načrtih, saj mi je veliko moči pobral prehlad. Drugi del sezone pa je bil letos povsem v znamenju parov, kjer pa sem imel precej smole pri izbiri partnerjev. Tako sem se večji del druge polovice sezone bolj ukvarjal s partnerjevo pripravo na tekmo, kot s svojo. Nastopil sem tudi na štirih tekmah v Sloveniji ter brez večjih težav ubranil naslova državnega prvaka v vzponu in na posamezni tekmi.« Statistiko njegove zimske sezone si lahko ogledate na njegovi spletni strani.

Nejc Kuhar je tudi izjemno uspešen gorski tekač in je že osredotočen na poletne tekme, predvsem na »veliki trio, kot smo poimenovali tri tekme, ki si sledijo s tedenskim razmakom julija … Vertical KM Canazei, gorski tek na Grintovec in Red Bull K3 v Susi. Poleg teh treh imam v planu še nekaj Vertikal KM za svetovno serijo ter Red Bull Dolomitenn Mann.«

Sezono so s skupno turo pretekli vikend zaključili tudi Jure Šuligoj, Luka Mihelič in Špela Zupan (vsi TSK Olimpik).

Jure Šuligoj je svojo prvo tekmovalno sezono, v kateri je pokazal velik talent in hiter napredek, na svojem blogu ocenil kot zelo uspešno: »Pred sezono sem si zastavil cilj trenirati trdo in s trdim delom priti blizu najboljšim slovenskim turnim smučarjem, kar mi je več kot uspelo.« Svojo odlično pripravljenost je potrjeval tako na domačih kot tujih tekmah, od katerih je izpostavil 3. mesto na Lesachtaler Tourenlauf (AUT), 2. mesto na DP posameznikov na Okrešlju, 1. mesto v kategoriji senior – amater na tekmi Ski Raid Tre Cime ter 3. mesto na tekmi na Monte Floritz. Uspešno pa je nastopil tudi na zahtevnih klasičnih tekmah, kot sta Marmotta Trophy in Marmoleda Full Gas, ter na dveh tekmah v parih, domačem DP na Jezerskem ter skoraj domači Sci alpinistica Monte Canin. »Ko potegnem črto, lahko sezono označim za odlično in z mislimi sem že pri naslednji, v kateri bodo cilji še nekoliko višji!« Več o njegovi bogati sezoni si lahko preberete na njegovem blogu.

S sezono je zadovoljen tudi Luka Mihelič (TSK Olimpik), ki se je takole ozrl nazaj: »Pretekla turna sezona je bila zame najdaljša in najbolj pestra do sedaj. Nastopil sem na veliko novih tekmah v tujini, kjer sem pridobil veliko novih in pomembnih izkušenj, ki mi bodo zelo koristile v prihodnji sezoni. Dosegel sem nekaj dobrih rezultatov, kot je 2. mesto na DP v parih skupaj z Juretom Šuligojem, 3. mesto na DP v vzponu, 10. mesto na vzponu na Višarje, 15. mesto na vzponu na Monte Zoncolan. V celoti sem s sezono zadovoljen.« Čez poletje ga čakajo najprej gorskotekaške tekme, nato pa priprave na novo turnosmučarsko sezono, v kateri bo njegov cilj izboljšati nivo pripravljenosti ter s tem dosežke na tekmah.

Špela Zupan: »Letošnja sezona je bila, kar se tiče terenov za trening, najboljša možna. Zaradi odličnih pogojev v naših gorah sem lahko zelo napredovala na spustih. Seveda to še ne pomeni, da sem tam, kjer želim. V naslednji sezoni me čaka še veliko napornega dela, če bom želela doseči kak vidnejši rezultat. Ampak bolj kot uvrstitve, so mi pomembni dobri občutki tako na treningih kot tekmah, ter spoznavanje novih, vse bolj zahtevnih terenov, učenje od njih in hkrati neizmerno uživanje v zame najlepšem športu. Nepozabni spomini letošnje sezone so se zapisali na Misurini, Mountain Attacku, Transcavallu, Monte Floritzu, Triglavski magistrali in Monte Caninu. Poleti se bom udeležila kakšne gorskotekaške tekme, z mislimi pa sem že v prvih zavojih v novo zimsko sezono.«

Letos najuspešnejši mladinec Urh Karničar je sezono komentiral: »Z nastopi v pretekli turnosmučarski sezoni sem zelo zadovoljen. Najbolj pa me veseli napredek, ki sem ga naredil. Sezona se je zame začela v začetku januarja in je trajala tri mesece. Udeležil sem se vseh petih tekem za slovenski pokal in nekaj tekem v Avstriji ter Italiji. Od tekem bi izpostavil svojo domačo tekmo na Jezerskem, ki mi je bila od vseh najbolj všeč. Z najhitrejšim veteranom pa sva zasedla skupno 4. mesto. Do prihodnje sezone želim narediti še dva do tri korake naprej. Cilj prihodnje sezone je nastop na več tekmah predvsem pa na svetovnem prvenstvu, ki se ga nameravam udeležiti, zadnje leto v kategoriji mladincev.«

V letošnji sezoni je odlično debitirala Karmen Klančnik, ki je več kot uspešno nastopala na domačih kot tujih tekmah: »Moja turnosmučarska sezona se je pričela čisto spontano. Poleg gorskega teka sem za pozimi iskala še kakšen šport, da se mišice malo spočijejo. Izbirala sem med nakupom split borda ali turnih smuči – nekaj za kondicijo in da bom še vedno v hribih. Že novembra sem imela novo rekreativno turnosmučarsko opremo. Ta šport me je izjemno navdušil. Žal sta se mi že po desetih turah polomila oba pancerja in sem morala malo manj kot mesec in pol čakati, da so jih v Igluju popravili. Nato so me naši turni smučarji povabili na tekmo na Zelenico. Že takoj sem postala državna prvakinja, kar me je le še bolj pognalo naprej. Seveda sem se potem udeležila še naslednje tekme na Jezerskem v dvojicah, kjer me je sotekmovalka Špela naučila kar nekaj novih stvari. Nekaj dni pred tekmo v Kranjski Gori me je neroden padec pri smučarskih skokih za 6 tednov spravil v mirovanje in nisem mogla nastopiti, vendar sem potem brez večjih problemov nadaljevala s treningi in tekmovanji. Z veliko lažjo tekmovalno opremo, ki mi ji jo je posodil kolega, sem se šla preizkusit še v tujino in bila nad svojo pripravljenostjo zelo presenečena. Sezona pa se je končala še s tekmo v Italiji, kjer smo morali uporabiti samovarovalni komplet in dereze, kar se mi je zdelo še posebej zanimivo. Tako se je skupaj nabralo kar 7 tekem. Zelo sem vesela, da so me turni smučarji sprejeli v svojo družbo, mi dajali nasvete in me povabili zraven na tekme. Kakšnih posebnih planov za naslednjo sezono nimam, upam le na veliko količino snega po naših gorah in da bomo imeli novo turnosmučarsko opremo. Moj cilj je le, da bom uživala vsaj tako kot letos, da se malo bolje naučim smučati in dobiti nove izkušnje.«

Za komentar smo poprosili tudi najboljšega veterana in Tone Karničar se na svojo izjemno uspešno sezono ozira takole: »Za mano je še ena odlična tekmovalna turnosmučarska sezona. Če človek ne pričakuje ne vem kakšnih rezultatov, je zadovoljen z vsem, predvsem pa z dobro družbo na vseh tekmovanjih, saj smo slovenski tekmovalci postali ena malo večja družina čez celo zimo, tako da se motivacija ponuja kar sama od sebe na teh druženjih. Zmaga v kategoriji seniorjev v slovenskem pokalu je kar dobra vzpodbuda za celoletno fizično aktivnost. No, razen domače jezerske tekme, kjer sem prvič tekmoval v paru s sinkom Urhom in nama je tekma lepo uspela, sem še posebej zadovoljen s tekmo na Okrešlju in vzponom na svete Višarje, kjer sem vseh 50 minut krepko dihal za ovratnik Sigfridu Hochenwarterju, ki sem ga gledal na stopničkah na vseh mogočih največjih tekmovanjih v turni smučariji, med veterani seveda. Glede na udeležbo v veteranski konkurenci na tekmovanjih motivov za naslednjo sezono ne manjka, pa tudi doma je resnost treniranja presenetljiva, tako da računajte na Jezerjane tudi v naslednji sezoni!«

 Vsekakor bomo naše turne smučarje spremljali tudi pri njihovih poletnih podvigih.


Turna anketa

Trenutno ni na voljo nove ankete.


Arhiv novic